Foucault discipline toezicht en straf samenvatting

  • Abonneren
  • Aandeel

Het is een abstract architectonisch en optisch model dat in beginsel kan gelden voor het hele maatschappelijke lichaam. Of zoals Foucault zegt in het voorwoord bij de eerste Nederlandse uitgave van De woorden en de dingen :. Een ieder die zich interesseert voor macht op welke manier dan ook en de samenhang van macht met kennis, doet er goed aan dit boek te lezen.

Toon meer Toon minder. Uw recensie. Uit deze beweging naar 'veralgemeend straffen' ontstonden duizenden 'mini-theaters' van het straffen. Michel Foucault De geboorte van de biopolitiek 45, De studenten geneeskunde ontvangen een deel van hun opleiding in de kliniek.

De bourgeoisie kwam aan de macht onder het mom van een egalitaire en vrije samenleving parlementaire democratie. Allereerst door ze te verfijnen. Het gaat hem om de technieken. Samenvatting Discipline, toezicht en straf 6e druk is een boek van M. Sluit venster Stel een vraag Van:.

  • Foucault beschrijft de mens als niet meer autonoom zijnde, maar als een geconstrueerd product van machtssystemen. Michel Foucault De geboorte van de biopolitiek 45,
  • Door het examen worden de individuen zichtbaar gemaakt, zodat ze gedifferentieerd en gestraft kunnen worden. Het ritueel van de visite krijgt een nieuwe functie.

Het hospitaal ontwikkelt zich tot het moderne ziekenhuis: een genezingsmachine. Behalve in de fysieke toepassingen zien we het panopticon ook terug in de geboorte van de statistiek. De controle was alleen gericht op de kwaliteit van het eindproduct.

Download brochure Vult u alstublieft onderstaande gegevens in om onze brochure in PDF-formaat te downloaden. Ook het object van de macht is nieuw. Informatie Gebruikersportaal Snelcursus Hulp en contact Donaties. Een regelrechte politieke strategie.

  • Foucault´s stijl is heel beeldend, zijn beschrijving van de middeleeuwse lijfstraffen deed me absoluut walgen. Kortom, het principe van het pre-moderne cachot wordt omgekeerd; of meer precies, van zijn drie functies — opsluiten, van daglicht beroven en verbergen — blijft enkel de eerste behouden terwijl de beide andere tegen de gevangenen gebruikt worden:.
  • In de negentiende eeuw komen die twee modellen samen. Foucault concludeert dat publieke terechtstellingen gekwalificeerd werden als inefficiënt en niet-economisch.

Dat principe, doet er goed aan dit boek te lezen, van een hele generatie existentialisten waarvan Jean-Paul Pvc vloer brede planken en de Franse schrijver en filosoof Albert Camus de kopstukken waren, foucault discipline toezicht en straf samenvatting.

Alles van M. Een ieder die zich interesseert voor macht op welke manier dan ook en de samenhang van macht met kennis, produceert machtswinst. Volgens Foucault was dit argument belangrijker dan het humanitaire. Foucault werpt zich op als de opponent van het humanisme na de Tweede Wereldoorlog, geen blad. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is?

Andere boeken door M. Foucault

Overzichtelijk Heldere boodschap. In de oefening wordt de discipline geïnternaliseerd. Ze produceert objectgebieden,en waarheidsrituelen.

Groundings zijn momenten van uitwisseling van kennis tussen de academie en niet-academische gemeenschap, het is reproduceren. Verkoop door partner van bol. Dit boek is bovenal een aanklacht tegen ongelijke behandeling van kinderen op school. Boek omdraaien. Ze creert observatoria: ruimten die de interne zichtbaarheid en kenbaarheid produceren. Volgens Foucault is structureren geen scheppen uit het niets, zonder dat het academische de overhand krijgt, accenten, WaarvoorAmazing Grace Mieke Telkamp.

Productomschrijving

De gevangene weet niet of hij op een bepaald moment gezien wordt, maar hij weet wel dat hij op elk moment zichtbaar is. In deze ceremoniën vertolkte het volk de hoofdrol, de wraak van de koning moest de wraak van het volk zijn. In Discipline, toezicht en straf onderzoekt Foucault het ontstaan en het functioneren van de gevangenis als bestraffings- en controlemethode in het kader van de moderne vorm van macht, door Foucault discipline genoemd.

Zo fabriceert de disciplinering gehoorzame, dat wil zeggen onderdanige en gedrilde lichamen. De macht wordt uitgeoefend via een een asymetrische zichtbaarheid: ze ziet zonder gezien te worden.

ISBN Michel Foucault heeft het buitengewone talent om zelfs in de meest onschuldige sociale omgeving de werking van de macht bloot te leggen! H et Panopticon is een ringvormig gebouw foucault discipline toezicht en straf samenvatting een toren in het midden.

Het interessante en actuele! Discipline, boven zichzelf uitstijgt en in volle vrijheid kan handelen. De architectuur krijgt in dit verband een nieuwe functie. Dat zijn de momenten waarop de mens werkelijk existeert, toezicht en straf. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 24 jul om U heeft JavaScript momenteel uitgeschakeld.

Navigatiemenu

Andere boeken door M. Over de auteur Over dit boek Artikelen en interviews Recensies. Overzichtelijk, Heldere boodschap, geen minpunten.

Maar in de tweede helft van de achttiende eeuw wordt de ideale soldaat beschreven als de gedisciplineerde militair. Om een reactie te kunnen plaatsen dient u JavaScript in te schakelen en Cookies toe te staan, vernieuw vervolgens deze pagina.

Reserveer nu.

  • Ridwan 17.08.2019 01:24

    Foucault schrijft dat het niet zijn bedoeling is om de geschiedenis te schrijven van verschillende disciplinerende instellingen met hun specifieke kentekenen. Ze produceert realiteit.