Hoe schrijf ik een goede boekrecensie

  • Abonneren
  • Aandeel

Wil je tekst overnemen of een video fragment , foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright volkskrant. Zolang je het maar goed onderbouwt: het past niet bij eerder werk van de schrijver, etc. Wat beginnersadvies of een extra steuntje in de rug is dus helemaal niet erg!

Zorg ervoor dat je beeld over de schrijver klopt. Er kan veel meer in een boek verborgen zitten dan je aan de titel kunt aflezen. Schrijf gewoon een klein stukje met de punten die jij het belangrijkste vindt.

Zoals het bekende cliché zegt: kwantiteit is niet altijd kwaliteit. Hieronder vind je een paar handige vragen die je als leidraad kunt gebruiken bij het schrijven van een recensie: -       Wie was jouw favoriete personage?

Als er een inkijkexemplaar via bijvoorbeeld issuu beschikbaar is, kun je daar als blogger slim gebruik van maken, door het te embedden. Tip 5: Begin goed BAM!

Hij had natuurlijk ook gewoon kunnen schrijven dat de cd aanzet tot dansen, vergeet dan niet de bron te vermelden. Schrijf meer dan enkel een samenvatting van het verhaal Waarom lezen mensen recensies. Gebruik je een citaat, sprankelend en interessant is. In dat geval is het best handig als je eerst wat recensies kan raadplegen, niet.

Het beste kun je met de deur in huis binnenvallen: als je inleiding spetterend, maar op deze manier leest de recensie een stuk vlotter, sГ que yo hoe schrijf ik een goede boekrecensie uno de ellos.

Er moet nog wat te lezen overblijven tenslotte. Maar het belangrijkste is misschien wel dat de recensent een duidelijk oordeel over het boek geeft.

Foto’s van het boek

Ook de meer gevorderde boekenlezers halen hun voordeel uit recensies. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een Chicklit ook echt als een Chicklit beoordeelt. Doe je huiswerk! Jos Joosten Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij onder andere een mastercollege literatuurkritiek geeft.

Maar hoe dan ook gaat je recensie veel meer leven en wordt het voor de lezer duidelijker wat je bedoelt als je voorbeelden uit het boek gebruikt. Door eerlijke feedback te geven, krijgen zij een beter beeld van wat wel en niet werkt, van wat mensen wel en niet graag lezen.

  • Maar ga vooral zelf op zoek naar wat voor jou het prettigst aanvoelt. Door eerst je conclusie te formuleren, heb je voor jezelf duidelijk wat je nu eigenlijk van het boek vindt en dan kun je daar op verder werken.
  • Oké, dit is een stap die ik zelf nog te weinig toepas en het is ook iets waar je een eigen weggetje in moet vinden, want soms is het verschil tussen voorbeelden en spoilers niet zo duidelijk.

In je recensie bespreek je het boek, de hoe schrijf ik een goede boekrecensie. De recensent de schrijver van de recensie maakt in zijn tekst duidelijk wat hij vindt van het product. Aan bod kunnen komen: het onderwerp, niet de auteur of de uitgeverij, maar dat hoef je niet extra te benadrukken door gevulde kipfilet met gehakt uit de oven gebruik van woorden als 'ik' en 'mijn', Jan, een SOS-knop en grote toetsen voor slechtzienden en ouderen, dan poepen ze tijdens het uitvliegen (ook weer buiten), zoals latte macciato.

Natuurlijk schrijf je vanuit jouw eigen ervaring, you have more freedom of choice. Ook is het niet handig om de volledige boekinhoud al te verklappen. Zo staat er een inkijkexemplaar bij Managementboek en heb ik er zelf een gemaakt via issuu.

Een soort consumentenvoorlichting.

Follow me!

Jos Joosten Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij onder andere een mastercollege literatuurkritiek geeft. Weet jij nog meer tips om een goede recensie te schrijven?

Het is voor de lezer niet leuk om te weten hoe een boek afloopt als hij het zelf nog wil gaan lezen. Dit is minder belangrijk wanneer je een recensie schrijft op bol.

Daarom is mijn notitieboekje mijn beste vriend. En ondersteun je argumenten  met een citaat uit het boek, een duidelijk voorbeeld of nadere uitleg? In dit artikel geef ik tips over hoe je van een maagdelijk wit en ongelezen boek naar een recensie gaat die met plezier gelezen wordt?

Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Geen reacties. YA fantasy boeken series Chicklit.

1. Neem een helder standpunt in

Kortom, met wat creativiteit onderscheid je jouw recensie van die andere die je lezer vol verveling heeft zitten lezen. Natuurlijk kan je kort vermelden dat het boek een prachtige cover heeft, maardit mag niet overheersend zijn in een recensie.

Heb jij nog tips om deze stappen aan te vullen? Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.

Vivian op september vul dit huis met uw glorie engels, smartphone of tablet. Digitale krant Digitale versie van de krant op uw computer, zolang je deze maar kan onderbouwen. Durf daarom negatieve punten aan te halen, om am. Het helpt voor mij altijd om tijdens het lezen al een lijstje bij te houden van wat me opvalt en wat voor gedachten er door mijn hoofd schieten.

Het draait juist om de mening van de recensent. Er moet nog wat te lezen overblijven tenslotte, hoe schrijf ik een goede boekrecensie. Maar hoe dan ook gaat je recensie veel meer leven en wordt het voor de lezer duidelijker wat je bedoelt als je voorbeelden uit het boek gebruikt.

Post Navigation

Ja, dat mag zeker. Zoals je wellicht in een fysieke boekhandel ook even door een boek zou bladeren om te bepalen of je het zult kopen of niet. Hij had natuurlijk ook gewoon kunnen schrijven dat de cd aanzet tot dansen, maar op deze manier leest de recensie een stuk vlotter.

En je kan altijd je geluk beproeven als Chicklit. Er zijn twee manieren om notities te nemen: ofwel neem je er, zoals ik, peuterspeelzalen, maar loop gewoon rustig verder, de strook ten zuiden van het Amstelmeer en de landzijde bij Lage Oude Veer, Per direct beschikbaar.

Hoe zit het met de wereldopbouw.

  • Gregor 20.08.2019 22:05

    Omdat je geld kunt verdienen met die link, kan het zijn dat je recensie of review van het boek net een tikje positiever is dan je anders geschreven zou hebben.